Werkgeluk mede bepaald door geldmindset

Van zelfinzicht naar werkgeluk | How to...

23 oktober 2017   

Als je je financiën koppelt aan je levensdoelen, kun je veel meer van je dromen verwezenlijken, zegt Life Planning coach Marc Wilhelmus. En dat maakt gelukkig. Maar daarvoor heb je eerst inzicht in je 'geldmindset' nodig. Want pas als je weet welke overtuigingen ten grondslag liggen aan jouw financiële keuzes, kun je deze overtuigingen gaan loslaten en er andere voor in de plaats zetten. Waarna je ook je geldgedrag kunt aanpassen.

Kijk eens naar je geldmindset

Als we met zelfinzicht bezig zijn, kijken we meestal niet naar onze geldmindset, de combinatie van onze overtuigingen en ons gedrag met betrekking tot geld. Toch is die geldmindset belangrijk voor ons toekomstperspectief. En daarmee (mede) bepalend voor ons werkgeluk. Maar hoe kom je erachter wat jouw geldmindset is? Door je overtuigingen eens goed onder de loep te nemen en kritisch te kijken naar het gedrag dat daaruit voortkomt, zegt Marc Wilhelmus.

Persoonlijke voorkeuren en geldgedrag

Wilhelmus is één van de Life Planning coaches die mensen helpen ontdekken wat ze belangrijk vinden in het leven. Om vervolgens samen levensdoelen te formuleren en een levensplan - inclusief een actie- en financieel plan - te maken. Hij werkt veel met Insights Discovery en Deeper Discovery. Hoewel de kleuren van Insights Discovery natuurlijk niet refereren aan specifieke gedragsvoorkeuren in relatie tot geld, ziet Wilhelmus wel degelijk patronen.

Zacht Groen – eerlijk delen

Mensen met een uitgesproken voorkeur voor Zacht Groen hebben vaak behoefte aan eerlijk delen en vinden het moeilijk vindt om financiële beslissingen te nemen.

Stralend Geel –impulsieve aankopen

Is jouw eerste kleur Stralend Geel? Dan is de kans groot dat je geen budget maakt en je kunt verliezen in impulsieve aankopen. Dat 'makkelijke' maakt je wel tot een gulle gever die ruimhartig trakteert.

Vurig rood – risico’s aangaan

Mensen met een duidelijke voorkeur voor Vurig Rood vinden geld vaak leuk omdat het kansen biedt. Hun valkuil kan zijn dat ze grote financiële risico's aangaan omdat ze huizenhoge doelen stellen.

Helder blauw – sterk in budgetteren

Mensen met een voorkeur voor Helder Blauw zijn vaak sterk in budgetteren. Hun valkuil is dat ze uit angst voor gebrek de neiging hebben om alles op te potten.

Kritisch kijken naar je voorkeuren en overtuigingen en het gedrag dat er uit voortkomt: het is je eerste stap op weg naar een nieuwe geldmindset. Een mindset waarin belemmeringen hebben plaatsgemaakt voor denken in mogelijkheden en kansen. En waarmee je dromen verwezenlijkt.

Meer weten over Life Planning?

Lees dan het artikel 'Je geld of je leven' in ons magazine 'Van zelfinzicht naar werkgeluk'. Marc Wilhelmus vertelt hierin onder meer over de 5 fases van Life Planning.

Bestel het gratis magazine: Insights On Topic | van zelfinzicht naar werkgeluk


Marc Wilhelmus

Als Life planner, voorzitter Vereniging Life planners Nederland (VLPN) en Insights (Deeper) Discovery Practitioner inspireert graag mensen om te ontdekken wat ze echt belangrijk vinden in hun leven en hij begeleidt ze daarbij om hun eigen levensplan vorm te geven. Hij kijkt daarbij ook naar hun relatie met geld en hun financiële situatie. Het geeft Marc veel energie klanten te begeleiden zich mentaal te bevrijden en van daaruit bewust te kiezen voor wat echt belangrijk is in hun leven.

Meer van deze auteur

Joan de Vuijst

Als gecertificeerd Insights practitioner richt Joan zich met haar bedrijf ToTrain op de ontwikkeling van mensen en organisaties. Met trainingen, workshops en leerprogramma's op maat begeleidt ze medewerkers, managers en teams naar meer inzicht en een hogere effectiviteit.

Meer van deze auteur