Deze 5 factoren bepalen je werkgeluk...

Van zelfinzicht naar werkgeluk | Analyse

24 september 2019   

Welke factoren bepalen eigenlijk je werkgeluk? Het Instituut voor Positieve Psychologie (IvPP) - nu Brout - genaamd deed onderzoek naar het geluksmodel van Martin Seligman, een van de grondleggers van de Positieve Psychologie, en onderscheidt 5 factoren:

 1. Relaties
  Een goede relatie met je collega's en je leidinggevende. Een cultuur waarin mensen op een respectvolle manier met elkaar omgaan.
 2. Betekenis
  Het gevoel dat je werk een duidelijk doel dient. Je werk belangrijk vinden en betrokken zijn bij het eindresultaat.
 3. Uitdaging
  De mogelijkheid hebben om het beste van jezelf te laten zien en steeds beter te worden. Uitgedaagd worden en de vrijheid krijgen om te experimenteren.
 4. Flow
  Het gevoel dat je helemaal opgaat in wat je doet. Je vergeet de tijd, vergeet jezelf, bent geconcentreerd en voelt je na afloop heel voldaan.
 5. Positieve emoties
  Om je goed te voelen, heb je positieve emoties nodig, zoals tevredenheid, plezier, hoop en nieuwsgierigheid.

Van zelfinzicht naar werkgeluk

Werkgelukkig(er) worden begint met ontdekken wat bijdraagt aan jouw werkgeluk en wat je werkgeluk in de weg staat. Wat jij nodig hebt om het beste uit jezelf te halen, waar je goed in bent, wat belangrijk voor jou is, wat jij een team of organisatie te bieden hebt, en wat jij nodig hebt van een ander. Als je dát weet, kun je de verantwoordelijkheid pakken voor je eigen werkgeluk: een werkomgeving vinden die bij je past, met rollen waarin jij de meeste toegevoegde waarde kunt leveren.

Van zelfinzicht naar werkgeluk met Insights

Om organisaties te ondersteunen op het pad van zelfinzicht naar werkgeluk sloeg Insights de handen ineen met het Instituut voor Positieve Psychologie. In de uitgave 'Van zelfinzicht naar werkgeluk met het portfolio van Insights Learning & Development' laten we per geluksfactor zien hoe je onze instrumenten en leeroplossingen kunt inzetten om hieraan te werken.

Bestel gratis ons boekje met leeroplossingen die gericht zijn op het vergroten van werkgeluk.

Werkgeluk in Nederland
Hoe staat het eigenlijk met het werkgeluk in Nederland? Hoe scoren Nederlandse werkenden op de 5 geluksfactoren? Maakt het voor ons werkgeluk iets uit hoe oud we zijn en of we man of vrouw zijn? En zijn er verschillen in werkgeluk tussen werkenden in de publieke sector en werkenden in de private sector? Insights ging op zoek naar de cijfers en bundelde ze in een overzichtelijk trendrapport.

Download gratis ons trendrapport 'Werkgeluk in Nederland'

Meer lezen over 'Werkgeluk'?
Bestel dan gratis het magazine 'Van zelfinzicht naar werkgeluk'.

Banner-bestellen-magazine-werkgeluk


Redactie Insights

De redacteuren van Insights zijn voortdurend op zoek naar interessante content, gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen en schrijven zelf over actuele thema’s op het gebied van Learning & Development.

Meer van deze auteur