header_featured

360-graden feedback: hoe zien anderen mij?

Medewerkers zijn steeds vaker zelf verantwoordelijk voor hun persoonlijke ontwikkeling. De logische eerste stap is een kijkje in de spiegel: wie ben je, waar ben je goed in, waar wil je naartoe en waar moet je mee aan de slag om daar te komen? Maar hoe betrouwbaar is dat spiegelbeeld? Ben je wel zo communicatief vaardig, zo klantgericht, zo’n teamplayer als je zelf denkt? Dé manier om daarachter te komen: 360-graden feedback. 

Wat is 360-graden feedback?

Bij 360-graden feedback krijg je een terugkoppeling op je gedrag en functioneren van meerdere mensen. Bijvoorbeeld van teamgenoten, collega’s, leidinggevenden en klanten. Je zelfbeeld is altijd subjectief; zoals bijna alles een kwestie van perceptie. 360-graden feedback is een gestructureerde methode om andere percepties ‘op te halen’. Dat kan tot verrassende inzichten leiden. Het blijkt bijvoorbeeld dat we onszelf vaak veel strenger beoordelen dan onze omgeving dat doet.

Je bewust worden van blinde vlekken en verborgen kwaliteiten

We vertonen allemaal gedrag waar we onszelf niet van bewust zijn, maar dat wel zichtbaar is voor anderen en anderen ook zeker kan beïnvloeden. Vaak denken we dan eerst aan negatief gedrag, maar het zijn minstens zo vaak goede dingen die we zelf niet zien. Daardoor ontwikkelen we kwaliteiten die we wel degelijk bezitten niet optimaal. Een gemiste kans! 360-graden feedback vergroot je zelfbewustzijn. Je ontdekt of je op anderen overkomt zoals je denkt over te komen. Maar je word je ook bewust van blinde vlekken en verborgen kwaliteiten.

360-graden feedback met Insights 

Discovery Full Circle (DFC) is het door Insights ontwikkelde instrument voor 360-graden feedback. Met DFC ontdek je hoe jouw gebruik van de 4 Insights Kleuren overkomt op anderen – zowel op individuele personen als op groepen. Het kan namelijk zomaar zijn dat anderen vinden dat je een bepaalde Insights Kleur nauwelijks gebruikt, terwijl dat toch je eerste kleur is. Of dat ze vinden dat je een bepaalde kleur veel meer gebruikt dan je zelf dacht. Wie gelijk heeft, doet er niet toe. Het is belangrijk dat we de perceptie van anderen erkennen en waarderen en ons bewust worden van de impact die onze ‘stijl’ (communicatiestijl, leiderschapsstijl enz.) op anderen heeft. De volgende stap is het afstemmen van die stijl op de ander. Dat wil niet zeggen dat je iemand anders moet worden, wel dat je het ‘volume’ van je kleuren kunt aanpassen. Sommige zet je wat harder, andere wat zachter. Het is dit vermogen om af te stemmen dat in belangrijke mate bepaalt of we succesvol zijn.

Feedback geven en ontvangen 

Kritische feedback geven: veel mensen vinden het lastig. Lastig om te vragen, omdat ze bang zijn voor kritiek. Maar ook lastig om te geven, omdat ze het belangrijk vinden om aardig gevonden te worden of bang zijn voor de gevolgen voor bijvoorbeeld hun loopbaan of relatie. Het D4-feedbackmodel van Insights maakt zowel feedback geven als ontvangen een stuk makkelijker.

Deel deze pagina